Yeşil Zeytinin Faydaları

Zeytinyağının Faydaları
3 Mayıs 2017

Yeşil Zeytinin Faydaları, saymakla bitmez. Kuran’ı kerimde adı geçen bitkilerden bir tanesidir zeytin. Yaradan’ın yaratmış olduğu bu şifalı yemişin faydalarını sıralamadan önce yetiştiği iklim, bölge ve diğer ayrıntılar hakkında bilgiler aktaralım. Ülkemizde zeytinin ana vatanı Akdeniz bölgesidir. Zeytinin ağacı 5 ila 15 metre uzunluğa erişebilmektedir. Zeytin ağacının rekor sayılabilecek yaşı ise 1000 yaştır. Ağacının uzun ömürlü olmasından dolayı da dikkat çeken zeytin pek çok araştırmaya tabi tutulmuş. Bu araştırmalar sonucu zeytinde bulunan şifaların pek çoğu gün yüzüne çıkmıştır. Bilim adamlarının laboratuvarlarda yapmış oldukları fare deneyleri sonucu farelerin ömürlerinin uzadığı kanıtlanmış ve kansere karşı da güçlendikleri tesbit edilmiştir. Son yapılan bir araştırmada zeytinin kendisi kadar yaprağının da şifa bakımından değerli olduğu bildirildi.

Zeytin meyvesi, Aralık ve Şubat ayları arasında toplanır. Bazı bölgelerde toplama işlemi makinalarla yapılır. Bazı bölgelerde ise eski usul toplama, yani sopa ile vurulmak kaydıyla dökme sistemi kullanılmaktadır. Toplanan zeytinlerin tüketilmesinde birçok yol vardır. Yağ elde edilerek tüketilir. Sızma zeytinyağı zeytinler ezilmeden elde edilir ki, bu en kıymetli yağ olarak bilinir. Kahvaltılık olarak tüketilir. Kahvaltılarda içerisi doldurularak tüketilen ve siyah hali ile tüketilen çeşitleri vardır. Siyah halini alması için pek çok işleme tabi tutulan zeytin, ezme olarak da yenilir. Bazı yörelerde zeytin yaprağından çay da yapılmaktadır.

45 Adet yeşil zeytinin içerisinde bulunan değerler: (Enerji,  kalori 144) (Yağ, g 13.5) (Karbonhidrat g 2.8) ( Protein g 1.5) ( Kalsiyum mg 90)( Demir mg 2.0) (Vitamin A 300) (Vitamin B1 mg 0.02) (Vitamin B2 mg 0.02) (Niasin mg 0.1)

Zeytin Yaprağının Faydaları:

Zeytin yaprağında bulunan oleuropein asit adında bir bileşen, vücutta oluşan mantar ve yaraları temizler yok eder. Vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini güçlendiren nadir bitkilerden biridir. Zeytinin hem kendisi hem de yaprağı hücre yenileme özelliğine sahiptir.

  • pompalama damarlarını destekler
  • Vücudun kan merkezlerini harekete geçirir ve kalbe kan konusunda destek olur
  • Sinüzit sorununa çözüm olabilir
  • Vücutta ki kan basıncını düzenlediği için yüksek tansiyona iyi gelir
  • Kalp kaslarını güçlendirdiği için kalp krizini önler
  • Mikrop kırıcı özelliği bulunmaktadır
  • Yorgunluğa iyi gelmektedir

Çayın hazırlanması:

Kurumuş zeytin yaprağı ince ince kıyılır ve yaklaşık 200ml kaynar suyun içerisine 4 tatlı kaşığı yaprak eklenir. Çayın demlenme süresi 8 dakikadır. Demlenme gerçekleştiğinde çay süzülür ve içilir. Tadını beğenmeyenler bir çay kaşığı katkısız bal katabilirler.

Zeytinyağının Faydaları:

  • Sindirime yardımcı olur ve bağırsak fonksiyonlarını destekler
  • Vücutta oluşan anlamsız şişlikleri ödemleri giderir
  • Tansiyonu düzenler ve yüksek tansiyonu düşürür
  • Mide asidini düşürdüğü için ülsere iyi gelir
  • Orta yaş üzeri hanımlarda kemik erimesini geciktirir ve çocuklarda kemik gelişimini destekler
  • Osteoporozu önler
  • Şekeri dengeler ve şeker hastaları için dengeleyicidir
  • Cildi nemli tutar ve kış aylarında kuruma, çatlama gibi problemleri ortadan kaldırır
  • Prostat hastalığını iyileştirir ve önler
  • Meme kanserini önler
  • Tümör oluşumunu engeller

İnsanlara nimet olarak gönderilmiş olan sayısız yiyeceklerden bir tanesidir zeytin. Zeytinin kendisinin her hali tüketildiği taktirde şifa verecektir. Yaprağı çay olarak tüketildiğinde yine sayısız derde deva olacaktır. Özellikle çocuklarda zeytin kültürünü küçük yaşta edindirmek gerekir. Zeytin ve zeytin ürünleri bağışıklık sistemini güçlendirdiği için sağlıklı nesiller gelmesini sebep olur. Yeşil ve siyah zeytinin Kendisinden fazla yağında bulunur. Çünkü yağı konsantredir. Yani bir salataya katılacak olan bir yemek kaşığı zeytinyağında bir kahvaltıda tüketilemeyecek kadar zeytin vardır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir